Ondernemers uit de regio zien veel potentie in het ‘exo-skelet’

exo-skeletWoensdag 29 augustus 2018 kwamen 40 ondernemers bij elkaar bij Sunrise Medical in Helmond om kennis te maken met ‘het exo-skelet’. Een exo-skelet of uitwendig skelet ondersteunt en versterkt het lichaam, daar waar het belast wordt. Het resultaat? Minder uitval, een hogere productiviteit en meer kans op duurzame inzetbaarheid.

Sunrise Medical is wereldleider in het ontwerpen en produceren van handbewogen en elektrische rolstoelen, scootmobielen en zitkussens en rugleuningen. Zelf vinden zij duurzame inzetbaarheid van hun medewerkers enorm belangrijk. Om deze reden waren ook zij geïnteresseerd in het exo-skelet.

Het is voor veel ondernemers een belangrijk vraagstuk, zegt Ton Hagelstein, projectleider van Lerend Leven dat deze bijeenkomsten organiseert. ‘Tijdens onze Connected Learning bijeenkomsten leren MKB-bedrijven van de kennis en praktijkervaringen van andere bedrijven die voorloper zijn binnen een bepaald thema. Daarnaast kijken we naar de mogelijkheden van samenwerking met het onderwijs en de overheid. Mooi is dat Keyport en Brainport dit samen doen. Daarmee bieden we bedrijven toegang tot een breder netwerk.

Over robotisering en automatisering

Op 3 oktober organiseren we nog een bijeenkomst over Sensoring (IoT) voor de maakindustrie bij The Innovation Playground in Roermond en op 31 oktober over Virtual Reality, Augmented Reality en Digital Twin bij Blue Tea in Ittervoort. Aanmelden kan via de agenda.

De bijeenkomst over het exo-skelet wordt nog dit jaar herhaald bij een bedrijf in de Keyportregio. Een exo-skelet is vooral inzetbaar bij maakbedrijven, logistiek, agribusiness en de automotive branche. Denk aan orderpickers of automonteurs, mensen die veel moet tillen of voorover gebogen staan. Met het exo-skelet ondersteun je de gewrichten en belast je de rug veel minder.

Zelf aan de slag met exo-skelet?

Exoskelet

Tijdens de bijeenkomst op 29 augustus konden de deelnemers het exo-skelet zelf uitproberen. Je kon zien hoe het in de praktijk van Sunrise Medical , wereldleider in het ontwerpen en produceren van handbewogen en elektrische rolstoelen, scootmobielen, werd toegepast. En wie echt geïnteresseerd was, kon zich aanmelden voor een proefperiode. Dan kun je het exo-skelet onder deskundige begeleiding een paar maanden binnen je eigen bedrijf uitproberen. In deze proefperiode wordt er uitgebreid getest en geëvalueerd. Er zijn nu al vijf bedrijven die er concreet mee aan de slag willen.
Meer weten over het exo-skelet? Mail dan naar renske@marketini.nl.

Hieronder ziet u filmpjes van verschillende varianten van het exo-skelet. Denk aan ondersteuning voor de rug, armen, bovenbenen (tijdens het skien) of bij het dragen van een zware rugtas.